Cairn Terrier

Verdens beste kompis!

Cairn Terrier

Historie

Cairn terrier er en av de eldste av terrierne med bruksegenskaper. De har sin opprinnelse fra det skotske høylandet og Isle of Skye, og kan spores så langt som 500 år tilbake i tid, likevel var det ikke før i 1909 rasen ble stilt ut for første gang.

De hardføre terrierne har blitt avlet frem for å bli ekstremt modig og tøff. De skulle forfølge både rev, grevling og rotter, blant annet, både over og under bakken. Cairn terrierne ble spesielt brukt til skadedyr og rev. De var små nok til å grave seg frem i steinrøys og jordhauger for å finne frem til hiet. Her ble de stående å bjeffe og «knurre» (les cairn brumming) frem til eier kom for å ta seg av resten. Størrelsen varierte veldig på rasen, avhengig av hvilke skadedyr de jaktet på. Evnen til å ignorere smerte og fortsette og kjempe ble legendarisk. Selv i begynnelsen av det 20. århundre var det flokker med cairn som ikke kunne håndteres av andre enn deres eiere!

Pionerene som startet opp The Cairn Club formet følgende mål “to protect and advance the interests of the old working terrier of the Highlands, now known as the Cairn Terrier”.

cairn terrier lemen

Temperament

En cairn terrier er en selvstendig, fryktløs og årvåken hund og med tanken på historien deres, så har de selvfølgelig et terrier-temperament. De er intelligente, nysgjerrige og lett-lærte, så lenge man bruker de riktige metodene. Lange treningsøkter med bare repetisjoner, er de ikke med på. De vil beskytte familie og sitt territorie, og vil derfor varsle om det kommer noen, men de er ikke aggressive. De har sterkt jaktinstinkt for små dyr som mus, rotter, lemen og lignende. Cairn terriere er hengivne for sin familie, glad i mennesker, så fort de har blitt kjent med dem, men kan være noe uinteressert i begynnelsen.

Det er en aktiv rase, som har behov for fysisk og mental aktivisering. De er glade i å grave og det er ikke rart med tanke på hva de opprinnelig ble avlet som. Dette er ikke et problem, så lenge hunden har fått nok aktivisering. Det kan selvfølgelig hende de graver, uten at dette trenger å være et tegn på at de er understimulert.

Har man en cairn terrier med jaktinstinktet i behold, så har man også en cairn som er glad i lek. Dette er flott til aktivisering og moro med hunden, og perfekt som belønning for trening. Det er ikke uten grunn at cairn terrier omtales som

"The Best Little Pal in the World" / "Verdens beste kompis"
cairn terrier bark barking

Helse

Cairn terrier er en generelt frisk rase, men kan rammes av sykdom som alle andre raser. Gjennomsnittlig levealder ligger på mellom 12 og 15 år.

  • Som også flere andre terrierraser, kan cairn terrier lide av patella luksasjon*.
  • Noen cairn kan utvikle HD** (hofteleddsdysplasi).
  • PSS (Porto Systemic Shunt) *** – lever shunt er en medfødt lidelse, der symptomene vil komme før valpen er seks måneder.
  • LCP (Legg-Calve-Pertes) ****- hunden vil begynne og halte på et av bakbeina. Man antar at denne lidelsen er arvelig.
  • Cairn terrier kan også rammes av øyesykdommer, som glaukom*****

De fleste ansvarlige oppdrettere sjekker patella på sine hunder hos veterinær før de avles på. Nå har også Norsk Kennel Klub åpnet for registrering av patellastatus på DogWeb. Da få oppdrettere sjekker HD-status på cairn, er det vanskelig å vite hvor utbredt det er. En cairn kan ha HD uten at det vises spesielle symptomer og blir ikke like hardt rammet som større raser. PSS kan sjekkes når valpen er ung og fortsatt er hos oppdretter, dette blir gjort gjennom blodprøver, – en fastende og en etter mat.

cairn terrier balance

Ordforklaringer:

* Patella luksasjon = kneskålen glir ut av sin naturlige posisjon, her finnes det ulike grader av alvorlighet.

** Hofteleddsdysplasi = utviklingsfeil i hofteleddet, som gjør at hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. Det vil utvikles forkalkninger rundt leddet. Graderes på en skala fra A til E. A og B = fri, C = svak, D = middels, E = sterk

*** PSS = blodet blir ført gjennom en shunt, utenom leveren. Blodet vil derfor ikke bli renset og hunden vil langsomt forgifte seg selv.

**** LCP = sykdom i hofteleddet, grunnet nedsatt blodtilførsel til området.

***** Glaukom = grønn stær.

Pelsstell

Cairn terrier har en strihåret pels som må nappes. Den røyter lite til ingenting, om man holder pelsen ved like. Pelsen er stri og med en god pels vil den beskytte mot skitt og vann.

Om man ønsker en god kvalitet på pelsen og opprettholde riktig form, (f.eks. om man vil stille ut hunden) så vil jeg anbefale å nappe ca hver tredje uke. Noen steder på kroppen vokser hårene raskere enn andre.

Hvis dette ikke er så nøye, så kan man ta en full napping hver tredje måned. Fordelen med å nappe jevnlig er at man vil opprette flere lag med pels (ulike lengder). Det er selvfølgelig som med andre langhårede hunderaser - pelsen må børstes jevnlig for å unngå floker. Om man velger å klippe pelsen til en cairn terrier, vil man ødelegge pelsen og den floker seg lettere.

En utfyllende guide for napping av pels finnes på denne nettsiden.

cairn terrier balance

For mine valpekjøpere stiller jeg opp med veiledning for napping av pelsen. Første året tar jeg imot hundene for gratis napping og hjelp. Videre kjenner jeg til flere oppdrettere jeg kan anbefale, som virkelig er dyktige til utstillingstrimming av cairn terrier.

Man kan sende hunden til andre, som trimmer pelsen for deg, men dette koster litt. Det legges en god del jobb ned i napping av en hund. Derfor anbefaler jeg å prøve og lære seg dette selv. For valpekjøpere vil jeg leie inn instruktør for å holde et kurs i utstillingstrim, om dette vil være av interesse.

Kilder

Astrid Indrebø. Kort informasjon om Hofteleddsdysplasi (HD) hos hund. Dyrlegenett.

Hentet fra: http://www.dyrlegenett.no/HD.htm

Marklivet. LCP.

Hentet fra http://www.marklivet.com/LCP.pdf

Pet4Homes. Cairn Terrier Dog Breed Information.

Hentet fra http://www.pets4homes.co.uk/pets4homes/home.nsf/breedinfo/cairnterrier

The Cairn Terrier Club. History.

Hentet fra http://www.thecairnterrierclub.co.uk/history.html

The Kennel Club. Breed Information Centre Cairn Terrier.

Hentet fra http://www.thekennelclub.org.uk/services/public/breed/display.aspx?id=3065&uDesc=0


Våre samarbeidspartnere

Vi samarbeider kun med partnere vi kan gå gode for og som vi selv bruker.

bissevov marianne elise methi