Lykksalige hunder

Et lite oppdrett av cairn terrier.

Avlsarbeid

Målet mitt for avl av cairn terrier er å få rasen tilbake til slik den opprinnelig var. Jeg vil ha frem cairn terriere med jaktinstinkt, mot, god pels, litt mindre enn dagens størrelse, stødige mentalt og med god helse.

Jeg ønsker at cairn terrieren skal fungere godt i en familie, brukes i hundesport og samtidig delta på utstilling.

Jeg vil ha inn helt nytt blod og må til utandet for å finne dette. Samtidig må disse linjene da gå overens med mine mål for avl. Det er et langsiktig arbeid. Man vet ikke hva man vil få, men man kan gjøre best mulig forarbeid, så sjansene er større. Dette er starten og i første kull ønsker jeg viderebringe god helse, mentalitet og få frem bedre eksteriør.

Jeg skiller meg litt ut fra andre cairn terrieroppdrettere med tanke på avl. Jeg har ikke fulgt cairn terriergruppen sin anbefaling for avl, ikke fordi jeg mener denne er feil, men fordi jeg mener helse og mentalitet bør komme før eksteriør.

Kravet til cairn terriergruppa er tre førstepremier eller minst tre "Excellent" på utstilling. Pixel har en "Excellent" på utstilling. Vi har ikke vært så aktiv i utstilling og startet først da Pixel var 2,5 år. Vi kommer til å ta opp dette igjen i 2017. Det er veldig sosialt og koselig å være på utstilling med cairngjengen.

Det er ikke noe krav på helse for avl av cairn i Norge i dag. Dette gjør at det er vanskelig – umulig- å finne statistikk som er holdbar og kan representere rasen. Gjennom miljøet har jeg derimot oppdaget at cairn kan ha problemer med knær, og noen har problemer med hofter. Så er det igjen en diskusjon om hvor mye arv og miljø påvirker dette.

Jeg har helsetestet Pixel grundig og vet derfor jeg kan være trygg på avl. Dette er også en trygghet for valpekjøpere. Selvfølgelig kan det dukke opp noe, men jeg har gjort det jeg kan for å forsikre meg om at hun ikke har noen arvelige lidelser. I tillegg har jeg kontakt med eiere av kullsøsken, samt mor og far, og det er ikke oppdaget noe sykdom hos disse.

Etter første kull vil jeg se hva jeg har fått frem. Ikke med en gang, men etter ett til to år vil jeg kunne se hvordan valpene har utviklet seg. Har jeg fått frem den mentaliteten jeg ønsker? Har jeg fått frem et godt og funksjonelt eksteriør? Er valpene fri for HD, har patella uten anmerkninger og øyelyst fri for arvelige lidelser?

Det blir en lang og spennende reise jeg ser frem til!


Våre samarbeidspartnere

Vi samarbeider kun med partnere vi kan gå gode for og som vi selv bruker.

bissevov marianne elise methi